Poszukujesz oryginalnego makaronu? Postaw na konjac!

Poszukujesz oryginalnego makaronu? Postaw na konjac!

Makarony to jedne z najpopularniejszych rodzajów żywności. Nie ma się temu co dziwić, gdyż na jego bazie możemy przygotować wiele dań. Nie każdy może jednak spożywać tradycyjny makaron z mąki pszennej. Na szczęście, można zdecydować się na jego alternatywę. Jedną z ciekawych opcji może być na przykład popularny ostatnio makaron konjac (https://www.bee.pl/diet-food-makaron-konjac-spaghetti-200-g_p148003.html).

Czym wyróżnia się makaron konjac?

Makaron konjac, zwany również makaronem Shirataki, zdobywa coraz większą popularność. Nie ma się temu co dziwić, gdyż na tle innych makaronów wyróżnia się on wyjątkowymi właściwościami. Przede wszystkim, nie znajdziemy w nim ani cukru ani też tłuszczu. Z tego względu idealnie nadaje się on dla osób borykających się z cukrzycą, a także dla każdego, kto pragnie się odchudzić. Z czego więc składa się makaron konjac? Przede wszystkim, bo aż w 97% z wody. Pozostałe 3% stanowi woda pozyskiwana z bulwy Konnyaku. Barwa makaronu konjac jest biała, a jego konsystencja nieco żelowa. Najczęściej można spotkać ten makaron w formie charakterystycznych nitek lub też wstążek. Czasami można spotkać się z zielonym makaronem konjac, który barwiony jest szpinakiem. Warto zaznaczyć, że makaron konjac nie posiada żadnego smaku.  Z tego też względu idealnie nadaje się jako baza wielu potraw. Ponadto, produkt ten nie posiada żadnego charakterystycznego zapachu. Zdecydowanej większości osób to odpowiada, chociaż niektórym może przeszkadzać.

Jakie wartości posiada makaron konjac?


Powyżej scharakteryzowano najważniejsze cechy makaronu konjac. Z jakich jednak właściwości słynie ten produkt? Przede wszystkim znajdziemy w nim sporo cennych składników mineralnych. Warto zaznaczyć, że w przypadku produktów o niskiej kaloryczności to dość niespotykane. Dzięki makaronowi konjac można dostarczyć swojemu organizmowi przede wszystkim wapnia. Jest to bardzo istotny pierwiastek dla naszych kości. Ponadto, w makaronie tym nie brak jest cynku. Przyczynia się on do poprawy wyglądu naszej skóry, włosów oraz rzecz jasna paznokci, które ulegają wzmocnieniu. Makaron konjac można podawać z sosami, zarówno tymi na bazie mięsa jak i tymi, których składnikiem są wyłącznie warzywa. Co więcej, makarony konjac mają szasnę dość dobrze smakować z owocami. Można podać je z bananem, malinami oraz serkiem wiejskim. Aby móc cieszyć się właściwościami wynikającymi ze spożycia makaronu konjac, należy zadbać o regularność. W produkt ten można z powodzeniem zaopatrzyć się w sklepach ze zdrową i ekologiczną żywnością.